Strobouw workshop

Gisteren is er een mooi stromuurtje gezet tijdens een workshop van strobouw Nederland. Het was een inspirerende dag onder de bezielende leiding van Piotr en Audrey. Mooi om samen te leren over natuurlijk bouwen. En het mooie is dat je met stro veel zelf kan doen.

We hebben geleerd de strobalen wat vierkanter te maken en in te kepen, zodat ze beter tussen de houten staanders passen. Om een stevige muur te krijgen moesten de strobalen er met flinke druk ingeperst worden en daarna vaak nog op de plek gebracht worden met een forse houten hamer (sleg). Na drie lagen stro was het tijd om ook van boven aan te drukken. Dat gebeurde door aan iedere zijde van de staander een balk met een rij potkrikken in het stro te drukken. De hoeveelheid druk was makkelijk vast te stellen. Gewoon stoppen als het begint te kraken. Vervolgens snel de balken aan de staanders schroeven. Daarna kon met een motor heggenschaar het kapperswerk gedaan worden. De muur werd mooi recht afgeschoren. Dat scheelt straks weer veel materiaal bij het leemwerk.

Al met al een leerzame en leuke dag.

Eén gedachte over “Strobouw workshop”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *