Recept leemstuc

Men neme een ruwe wand zoals in dit voorbeeld stro of heraklithplaat (houtwol – cementplaat). Zorg dat deze zo vlak mogelijk is, dat scheelt veel stucwerk. Eventueel kan het stro nog geschoren worden met een heggenschaar. Het leem wordt met zand en water gemengd. Voor de eerste hechtlaag is een dun papje van 1 deel leem op 2 delen fijn zand gebruikt. Dit kan in het stro gewreven of gespoten worden. Bij overgangen tussen materialen en bij hoeken is een stucnet ingewerkt. Daarna kon de zogenaamde raaplaag worden aangebracht. Dit is een dikkere laag die bestond uit 1 deel leem, 3 delen grof zand (fractie 0-6 mm), aangevuld met korte strootjes en houtkrullen. Dit mengsel een paar dagen laten staan voor gebruik gaf het beste resultaat. Als het niet te veel verdund werd kon het in één keer tot wel 4 cm dik opgezet worden. Een paar dagen na het stucen bleek dat de leem ‘seedbombs’ bevatte want her en der groeiden grassprietjes uit de muur. Maar ja, je wilt groen bouwen of niet. De volgende en laatste stap, als de raaplaag gedroogd is, wordt het aanbrengen van de finish van leem met fijn zand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *