Bouw leemkachel

Ik heb er lang over nagedacht en de opties voor duurzame verwarming van mijn eco woning de revu laten passeren, zoals

  1. een warmtepomp op water (mooi concept in combi met zon PV, maar veel techniek en het boren van een bron is prijzig),
  2. een warmtepomp op lucht ( je hoeft geen bron te boren, maar als het buiten koud is dan is het rendement om te huilen)
  3. zonnewarmte (maar ja, hoe doe je dat bij een paar weken donker en koud weer? Tuurlijk, alles is op te lossen, maar dat wordt weer ingewikkeld en duur)

Bleef voor mij over houtstook. Hout is er in de omgeving genoeg en ik heb zelf plek zat om een mooie houtwal aan te leggen dus daar is geen beletsel. Blijft over de rookgassen die onverbrande koolwaterstoffen en fijnstof (kunnen) bevatten. Hiervoor gekeken naar een industriële kachel met geregelde luchttoevoer, lambdasonde enzo. Echt blij werd ik echter niet bij zo’n stalen doos vol techniek en met ventilatorgeruis. Ook mis ik dan die vlammetjes om tegenaan te kijken in de winter. Geeft zo’n huiselijk gevoel, liefst gecombineerd met een lekkere chocomelk en een goed gesprek. Bleef er uiteindelijk één oplossing over, een rocket mass heater of in het Nederlands een raketkachel. Nee, de naam is niet ontstaan vanuit ontploffingsgevaar 😉 maar komt van het geluid dat de kachel maakt als hij brand en er goed de trek in zit. Dit type kachel heeft een optimale verbranding en een zeer hoog rendement van tegen de 100%. Daarnaast is hij zelf te maken, waarbij veel vrijheid is in ontwerp (leemafwerking, verwarmd bankje, ..) en de techniek is eenvoudig en beproefd. Enfin, ik hoefde niet langer na te denken. Inmiddels alweer enkele weken terug is er een weekend gewijd aan de bouw van de kachel. Dit onder leiding van Paul Pelgröm van bedrijf Hout-Leem. Hieronder vind je een foto impressie van de bouw.

Mijn Deense kachel is als basis gebruikt. Nou ja, de verbouwing ervan was nogal drastisch om te komen tot een verbrandingskamer voor een rocket 177 (standaard afmeting, goed voor een vermogen van 15 kW). Allereerst moest de houten vloer ter plekke worden gesloopt en vervangen voor één van stampleem om het grote gewicht van kachel en bank te kunnen dragen. Daarna kon er leemstuc gedraaid worden en was het opbouwen geblazen van het lange rookkanaal dat later de bank gaat vormen en het verbrandingsdeel dat opgebouwd is uit vuurvaste steen. In de kachel is een luchtkanaal geïntegreerd dat buitenlucht aanzuigt. Dit is nodig omdat ik gebruik maak van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (recuperatie). Die periscoop in de verbrandingskamer is een extra luchtaanzuiging voor de naverbranding. Dit zorgt voor volledige omzetting van de rookgassen naar CO2 en water. De gemetselde “schoorsteen” is de “riser” waarin de hete gassen opstijgen. Hier komt het stalen (olie)vat omheen waar de rookgassen (door de afkoeling) naar beneden vallen. Vervolgens gaan de rookgassen via het bankje rond voordat ze het huis uitgaan. Zondag was het grote moment daar, de fik ging er in. En ja hij werkte perfect. Goed werk Paul!

Een volgende stap wordt de toevoeging van een warmtewisselaar voor tapwater en de muurverwarming op de verdieping. Buffervaten en pijpenboel heb ik er al voor in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *