Verbinding, bloemen en stekels

De Kleine Stroom gaat over verbinding met je natuur. Als experiment in die richting heb ik het landgoed hier omheen maar eens zijn eigen gang laten gaan. Wat schetst nu mijn verbazing, de natuur die ontstaat is werkelijk prachtig. Grassen die wuiven in de wind, bloemen, een rijke schakering aan vogels en insecten. Toch voelt het niet allemaal even harmonieus. De metselbijen vinden de gaatjes in mijn eco woning, vogels nestelen in mijn schuur, een winterkoninkje in de huiskamer, o jee, de poes … chips te laat. Dat vind ik allemaal nog wel gaan, maar tussen de kruiden buiten zag ik dit jaar wel erg veel zevenblad. En nu staan de distels prachtig in bloei, maar ja, na die bloemblaadjes volgen de …

Het is duidelijk, cultuur ontmoet natuur. Hoe ga ik hier nu mee om. Maar eens op internet gespeurd. Daar zag ik tot mijn spijt als oplossing wel erg vaak Roundup voorbij komen. Ik geloof meteen dat dit werkt tegen het “onkruid” en zie het ook als een snelle oplossing om de verbinding met je natuur te verbreken, lekker makkelijk. Toch maar even verder zoeken. Uittrekken vond ik ook als oplossing, vooral op de sites voor de paardenhouders. Nou, daar heb ik het toch echt te druk voor met mijn eco bouw en baan, een kind en mezelf. Hoe deden ze dat vroeger eigenlijk? Ik moest denken aan het leesplankje op de lagere school (ja, zo oud ben ik al, ..zucht). In de w ei – de stond daar een geit aan een paal. Tot mijn verbazing kon ik op internet nauwelijks wat van vinden over “onkruid bestrijding” door geiten, behalve wat afraders vanwege de verstikkende regelgeving en één linkje naar een experiment van een waterschap met schapen en landgeiten.

Hé, een aanwijzing, landgeiten! Gelukkig biedt Wikipedia uitkomst. Wat blijkt, landgeiten waren vroeger een hulp op de boerderij maar rond de 2e wereldoorlog bijna uitgestorven. Kon ik er daarom niets over vinden? Hebben wij toen al de natuur verruild voor de maaibalk, gifspuit en overige “vooruitgang” onder het mom van “alles onder controle”. Daar moet ik toch eens verder induiken. Nu dan toch nog maar een keertje laten maaien voordat het landje bij de buren is bezaaid.

10 12 14 16

18 20 22 24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *