Pizzaworkshop: een impressie

We hebben deze zomer een aantal mooie pizza workshops gedaan. De rijke variatie aan groenten en kruiden in de kas en in de natuur buiten inspireerden tot prachtige creaties.

De met lokaal loofhout gestookte leemoven stond hierbij garant voor een mooi en heerlijk eindproduct. Na een uur stoken is de temperatuur van de oven zowel bovenin al onder bij de vuurvaste stenen opgelopen tot boven de 300 °C en geven de pizza’s de bekende krokante, iets opgebolde korst en de ietsjes rokerige smaak. Hmm, heerlijk.

De Kleine Stroom staat voor verbinding met de natuur. Samen pizza’s maken is een laagdrempelige manier om daarmee aan de slag te gaan. Je hebt je zintuigen weer nodig om te bepalen wat er op dat moment aan ingrediënten  past op jouw pizza. Laat je leiden door geur, smaak, gevoel, kleur en intuïtie.

Onderstaand volgt een impressie van de workshops.

Na een binnenkomer met koffie, thee en voorstelrondje gaan we aan de slag

Voor het deeg wordt eerst een giststarter gemaakt. Als deze goed bruist kan het bij de bloem en wordt het spierballen kweken, ofwel flink kneden.

Ons bloem komt van de molen in Heeze.

Terwijl het deeg rijst wordt het vuur opgestookt. De oven moet wel een uur volop gestookt worden om alle massa goed heet te krijgen.

We gebruiken alleen lokaal loofhout dat goed is gedroogd.

Intussen wordt de tomatensaus gemaakt en kunnen alle zintuigen worden ingezet om te bepalen wat er op je pizza komt. De omgeving helpt hierbij om “out of the box” te komen en voorbij de traditionele ingrediënten te gaan. Vruchten en kruiden uit de natuur rondom de kas of een wat meer traditionele combinatie van tomaatjes, pepers, paprika’s, aubergine en kruiden uit de kas. Mogelijkheden ten over.

  

Er is zoveel om uit te kiezen, dat inspireert tot het maken van meer dan alleen pizza’s. Er verschijnt een kleurrijke salade, er wordt een pesto gemaakt van wilde kruiden en groenten gaan op de grill.

  

Na een uur stoken is de oven op temperatuur en kunnen de pizza’s de oven in. Er wordt druk uitgerold, bekleed  en tussendoor wordt snel nog wat bijgeoogst.

Na een paar minuten komen de eerste pizza’s de oven uit. Naast een meer traditionele pizza verschijnt ook pizzabrood en een zoete pizza met appel en druiven. De creaties werken aanstekelijk en er wordt druk doorgebakken tot iedereen uiteindelijk meer dan verzadigd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *