Lees dit eerst

Er zijn boeiende ontwikkelingen gaande. Steeds meer mensen lopen vast in onze samenleving en zetten stappen in een andere richting waarbij de nadruk meer komt te liggen op samen, delen, kleiner, natuurlijk.

Ik word daar blij van want al sinds mijn kindertijd voel ik me als een buitenstaander in onze samenleving. Ik kom uit de stad en begreep niets van de manier waarop die is opgebouwd.  Allemaal gestapelde hokjes waar mensen als in een legbatterij zijn opgesloten. ’s Morgens om 8:00 uur komen ze er uit en gaan in een stalen doos in een rij staan en om 17:00 uur doen ze  hetzelfde in omgekeerde richting. Nergens echte natuur, alleen wat bomen, netjes op een rij in een kaal gemaaid grasveld.

Het is fijn te weten dat ik niet de enige ben die vind dat de samenleving niet past bij mijn natuur. Wat zou het mooi zijn als deze ontwikkeling doorgaat en uiteindelijk een andere samenleving oplevert, gebaseerd op een hoger bewustzijn, op geluk, maar dan wel een geluk voor iedereen.

Al tientallen jaren ben ik me aan het verdiepen in onze samenleving en hoe deze zich verhoudt tot onze natuur. Dat heeft ideeën en inzichten opgeleverd die ik hier graag deel. Ik hoop dat ze aansluiten bij jouw gevoel en dat je ze aan kan vullen zodat  het een verhaal wordt dat steeds meer mensen zal inspireren. Mijn droom is dat dit verhaal werkelijk appelleert aan onze natuur en ons gaat helpen om naar een hoger bewustzijn te komen zodat we de omslag naar een natuurlijker leven sneller kunnen maken.

Graag zie ik dan ook jouw reactie op mijn “proefballonnetjes” tegemoet. En wat betreft de wijze van reageren kan het helpen de regels voor het affinity groep proces van Paul Ferrini eens te lezen. 

Hier vast wat vragen die terugkomen in het boek :

  • Als we terugkijken naar de afgelopen millennia dan zien we steeds weer hetzelfde patroon. Uitbuiting, oorlog, opbouw, vergeten, weer uitbuiting, … Is het mogelijk om deze cirkel te doorbreken en naar een hoger niveau te gaan?
  • Nieuwe ontwikkelingen worden belemmert omdat we nog in  een systeem zitten dat van alles van ons verlangt. Lukt het om hiervan los komen en zo ja, hoe dan?
  • Wat is de natuur van de mens of wat maakt de mens gelukkig?
  • Naar mijn idee is de natuur noodzakelijk om onze eigen natuur weer te vinden. Hoe zorgen we (zo snel mogelijk) voor meer natuur?

Ton Rijsdijk
Initiatiefnemer van De Kleine Stroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *