Lees dit eerst

Dit boek gaat over geluk, want is dat niet wat we uiteindelijk nastreven in ons leven?

Toch lijkt het er op dat dit niet altijd als uitgangspunt dient bij de inrichting van onze samenleving. Waarom bouwen we eenvormige, grijze flats in een kale omgeving? Waarom wordt er gelogen en bedrogen tot op het hoogste niveau en zijn er mensen die van gekkigheid niet weten hoe ze al hun geld gaan uitgeven terwijl er even verderop mensen omkomen van de honger? Waarom willen mensen macht over anderen uitoefenen en deinzen ze er, in extreme gevallen, niet voor terug om tegenstanders te laten vermoorden?

Stel je nu eens voor dat we onze samenleving opnieuw zouden kunnen inrichten en dat we deze baseren op geluk, hoe zou ze er uit zien? En waarom zouden we het niet doen, want iets nieuws begint met een idee, gevolgd door een visualisatie ervan?

Een samenleving gebaseerd op geluk is een vraagstuk waar ik al lang over nadenk en ik geef in dit boek dan ook graag een voorzet, waarbij ik me ervan bewust ben dat mijn visie beperkt is. Ik zie dan ook graag jouw aanvulling of andere zienswijze tegemoet.

Wat betreft het geven van een reactie:
Als we gaan bouwen aan een wereld op basis van geluk dan horen daarbij ook omgangsvormen, dan gaat het namelijk over ons en niet over mij of jou. Snelle veroordelingen worden niet getolereerd, daarvoor zijn er (helaas) meer dan genoeg andere platformen. Een afwijkende mening wordt gewaardeerd, als het maar gebaseerd is op jouw inspiratie. Een reactie gebaseerd op emotie (angst, woede, ..) is zeker toegestaan mits je eerst goed naar jezelf kijkt en onderzoekt waar die emotie vandaan komt en mocht je daarna nog behoefte voelen om te reageren doe dat dan op een assertieve wijze, ofwel blijf bij jouw gevoel en ga niet proberen een ander “omver te werpen”.

Lees eens de regels voor het affinity groep proces voordat je een reactie geeft.

Ton Rijsdijk
Initiatiefnemer van De Kleine Stroom