Lees dit eerst

Er zijn boeiende ontwikkelingen gaande. Steeds meer mensen lopen vast in onze samenleving en zetten stappen in een andere richting waarbij de nadruk meer komt te liggen op samen, delen, kleiner, natuurlijk.

Ik word daar blij van want al sinds mijn kindertijd voel ik me als een buitenstaander in onze maatschappij. Ik kom uit de stad en begreep niets van de manier waarop die is opgebouwd.  Allemaal gestapelde hokjes waar mensen als in een legbatterij zijn opgesloten. ’s Morgens om 8:00 uur komen ze er uit en gaan in een stalen doos in een rij staan en om 17:00 uur doen ze  hetzelfde in omgekeerde richting. Nergens echte natuur, alleen wat bomen, netjes op een rij in een kaalgemaaid grasveld.

Het is fijn te weten dat ik niet de enige bent die vind dat de samenleving niet past bij mijn natuur. Wat zou het mooi zijn als deze ontwikkeling doorgaat en uiteindelijk een andere samenleving oplevert gebaseerd op een hoger bewustzijn, op geluk, maar dan wel een geluk voor iedereen.

Decennia lang ben ik al aan het filosoferen over een mooiere samenleving, hoe we die kunnen realiseren en wat daarbij belemmert. Zoals het een filosoof betaamd heb ik daarbij meer vragen dan antwoorden.

Zowel mijn vragen als antwoorden wil ik hier met jullie delen omdat ik er van overtuigd ben dat het helpt om de nieuwe ontwikkelingen steviger te maken en voor een werkelijke transitie te zorgen. Ik heb het gedaan in de vorm van dit e boek. Hopelijk zal het zich stukje bij beetje aaneenrijgen tot een heel verhaal dat inspireert om die mooiere wereld te realiseren.

Jouw inbreng is hierbij onontbeerlijk. Graag zie ik dan ook jouw reactie op mijn “proefballonnetjes” tegemoet. En wat betreft de wijze van reageren kan het helpen de regels voor het affinity groep proces van Paul Ferrini eens te lezen. 

Om een klein kijkgaatje te maken richting het boek hier wat van mijn vragen:

  • Als we terugkijken naar de afgelopen millennia dan zien we steeds weer hetzelfde patroon. Uitbuiting, oorlog, opbouw, vergeten, weer uitbuiting, … Is het mogelijk om deze cirkel te doorbreken en naar een hoger niveau te gaan?
  • Nieuwe ontwikkelingen worden belemmert omdat we nog in  een systeem zitten dat van alles van ons verlangt. Lukt het om hiervan los komen en zo ja, hoe dan?
  • Wat is de natuur van de mens of wat maakt de mens gelukkig?
  • Naar mijn idee is de natuur noodzakelijk om onze eigen natuur weer te vinden. Hoe zorgen we (zo snel mogelijk) voor meer natuur?

Ton Rijsdijk
Initiatiefnemer van De Kleine Stroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *