Geluk

Als geluk is wat een mens wil dan moet je weten wat je nastreeft en hoe je daar kan komen. Het blijkt echter geen exacte wetenschap te zijn want als je gaat zoeken op een definitie dan kom je echt van alles tegen. De ene definitie focust op hebben en genot terwijl de andere gaat over positieve emoties. Enkelen spreken over tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. 

Wikipedia gaat hier verder op in:

“De precieze levensomstandigheden die aanleiding geven tot een gevoel van gelukkig zijn, verschillen per persoon en veranderen met de tijd. Een bepaald persoon is misschien gelukkig met een bepaald type auto, terwijl anderen nooit in die auto gezien zouden willen worden, en een gevoel van ongeluk zouden ervaren wanneer dit wél zou gebeuren.

Ook wanneer men voor zichzelf een nieuw bezit verwerft, is men vaak gelukkig; dit geluk zal echter vaak na verloop van tijd afnemen, waarna men zich misschien niet eens meer bewust is van het feit dat men het betreffende object nog steeds in bezit heeft.

Eerder dan zich enkel met de creaties van anderen bezig te houden, kan zelf iets creëren voor langduriger geluk zorgen, ook omdat je er lang op kan terugkijken.”

Het begint te veranderen, maar hier in het westen leven we in een samenleving waarin hebben een belangrijke rol speelt. Aangezien we alles wat nodig is allang hebben vergaard is dat hebben vooral gericht op status of misschien nog wel het meest op een poging om een leemte te vullen. De commercie maakt hier dankbaar gebruik van door te insinueren dat hun product je geluk geeft. Met margarine krijg je een fijn gezin, met parfum (sorry, ik bedoel “a new fragrance”) ben je stoer en vang je de mooiste vrouwen en met een auto koop je de ultieme vrijheid.

Je zal zelf vast de ervaring hebben dat het leuk is om voor iets te sparen. Het geeft je een doel, maar als je dan eindelijk dat ding hebt gekocht verdwijnt al heel snel het geluksgevoel of maakt zelfs plaats voor angst omdat dat waar je zo voor gespaard hebt beschadigd kan raken of misschien wel van je afgepakt kan worden? En, minstens even vervelend, met het hebben ben je je doel kwijt. Is dat dan geluk, hebben?

Oké, die ontdekking heb je gedaan, de relatie meer spullen is meer geluk gaat niet helemaal op, helaas 🙁 want dat zou zo duidelijk en uitvoerbaar zijn. Maar die positieve emoties, die wil je. Gelukkig heeft de commercie hier ook in voorzien. Pretparken groeien als nooit tevoren, de ene achtbaan is nog heftiger dan de ander, alles om maar bij die positieve gevoelens te komen. En dankzij de wonderlijke keuzes van de overheid kost vliegen bijna niets (tenminste in geld uitgedrukt) en kunnen we vier, vijf keer per jaar naar één of ander tropisch eiland of resort om lekker te genieten. En gelukkig is overal aan gedacht, want mocht je je per ongeluk afvragen of je niet te ver gaat, dan kan je dat gevoel eenvoudig afkopen met CO2 credits of iets in die trend. Helaas is ook dit geluksgevoel slechts van korte duur en moet je bij thuiskomst je volgende reis direct weer boeken om het gevoel vast te houden.

Wat zou het fijn zijn om dat gevoel van geluk diep verankerd in je te voelen, het altijd met je mee te dragen. Dan kom je in de richting van tevreden zijn in het nu, van zelfontplooiing, je verbonden voelen met jezelf en je hele natuurlijke omgeving.

Heb jij weleens een echt wild dier in zijn natuurlijke omgeving bestudeerd, bijvoorbeeld een leeuw? En heb je datzelfde dier daarna weleens in gevangenschap gezien? Theoretisch gezien zou die tweede gelukkiger moeten zijn. Het dier is verzekerd, krijgt op vaste tijden genoeg te eten, er liggen zelfs speeltjes in het hok en oppassers, artsen, pedicure en vrijwilligers staan paraat. wat wil je nog meer?

Gaat geluk niet over het vinden en volgen van je natuur? Jouw potentie ontdekken, je verbonden voelen, de plek voelen die je hebt in het geheel? Over voelen wat jouw unieke bijdrage is en daaraan gehoor geven?

Waarom zouden we niet werken aan een samenleving die is gericht op geluk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *