Wat er gebeurt bij De Kleine Stroom

De Kleine Stroom is gebouwd op de plek van een voormalig glastuinbouwbedrijf. Het overgrote deel van dit bedrijf is gesloopt en teruggegeven aan de natuur. Het kleine deel van de bebouwing dat is blijven staan is verbouwd tot bedrijfswoning en ontvangstruimten, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen als hout, stro, leem en kalk.

De ruimten gaan van traditionele inrichting via natuurlijker (een serre met beplanting) naar uiteindelijk (bijna) ongerepte natuur. Dit analoog aan de weg om weer verbinding te maken met de natuur en oordelen los te laten.

Het stuk grond dat aan de natuur is teruggegeven is in het verleden kunstmatig bemest en bij de sloop van de kas verdicht. In haar streven naar maximale benutting van grondstoffen en stabilisatie door variatie is de natuur aan de slag gegaan met de pioniers brandnetel (deze halen de stikstof uit de grond) en distel (breken met hun lange wortels de grond open). Op hun beurt trekken deze planten weer allerlei insecten en daarmee vogels aan. Vooral als de distels gaan bloeien is dat een mooi gezicht. Maar ja, als na de bloei een veld ziet vol pluizige zaden ziet die alle kanten uitwaaien dan kan je daar als mens zomaar een oordeel over bij hebben :-).

Je vraagt je misschien af welke activiteiten er bij De Kleine Stroom georganiseerd gaan worden om die verbinding met de natuur weer te maken? Dat is een vraag die geen kort en eenduidig antwoord heeft. Als je bedenkt dat Siddhartha Gautama vele jaren in aandacht heeft moeten zitten om zijn oordelen los te laten en tot Boedhha te worden, wat ga je dan als organisatie doen om mensen met hun natuur te verbinden?

Ook al is dat misschien wel dé weg, in deze snelle maatschappij zal het voor velen te lastig zijn om hier alleen maar te komen zitten en voelen. Daarom gaan we hulpmiddelen inzetten om dit toegankelijker te maken. Bijvoorbeeld geleide meditatie, maar ook eenvoudigweg werken met de aarde en gewassen. Opnieuw leren kijken, voelen, proeven van wat de natuur biedt. Ontdekken dat de natuur veel meer inhoud biedt dan we in die ingeperkte wereld, genaamd supermarkt, ooit zullen aantreffen.

De hoop is dat deze plek inspireert om jouw eigen natuur te gaan voelen en te durven volgen en misschien zelfs de concrete ruimte biedt om er mee aan het werk te gaan?

Momenteel wordt er nog gebouwd waardoor de activiteiten nog beperkt zijn. Wat wel al kan is meedenken over de herinrichting van onze samenleving zodat deze meer aan gaat sluiten bij onze natuur, bij ons geluk. Ga hiervoor naar het e-boek.

IMG_0054

 

 

De Kleine Stroom is een plek van verbinding.
Verbinding met de natuur,
verbinding tussen mensen en
bovenal verbinding met jezelf.

We staan niet buiten de natuur, we zijn natuur, een deel van een groots geheel.

Ton Rijsdijk
Initiatiefnemer van De Kleine Stroom